Overgang van Rolstoel naar Toilet 🚽
Pas de badkamer aan voor mensen met beperkte mobiliteit
Het omvormen van gemeenschappelijke ruimtes in huis tot een toegankelijke en inclusieve omgeving voor mensen met beperkte mobiliteit kan een uitdaging zijn.
Een van de meest gevoelige ruimtes in huis is de badkamer, omdat traditionele indelingen vaak niet geschikt zijn voor rolstoelen of ondersteunende personen.
Het aanpassen van de badkamer wordt een uitdaging waarvan de meest comfortabele en efficiënte oplossing ligt in orthopedische hulpmiddelen. Deze zorgen voor ergonomie, hygiëne en veiligheid, en maken het dagelijks leven van gebruikers, familieleden en verzorgers gemakkelijker.
In badkamers met zeer weinig ruimte lijkt de overgang van rolstoel naar toilet onmogelijk, maar er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om dit zelfs in kleine ruimtes te vergemakkelijken, zoals de bekende toiletstoelen.
Stap voor stap: de badkamer aanpassen voor senioren
Hoewel iedereen die herstelt van een operatie of ongeval enkele tijdelijke aanpassingen in de badkamer nodig heeft, vereisen ouderen en mensen met een beperking vaak aanpassingen voor de lange termijn.
Voordat je begint, is het belangrijk om de behoeften van de gebruiker in overweging te nemen en de beschikbare ruimte aan te passen met behulp van de orthopedische hulpmiddelen die op de markt verkrijgbaar zijn.
Enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden:
Anti-slip matten:
Deze zijn zeer nuttig bij wastafels en bidets, evenals op vloeren waar extra veiligheid nodig is voor de overgang van rolstoel naar toilet.
Dergelijke multifunctionele matten zijn gemaakt van zacht maar stabiel materiaal en dankzij het ontwerp met gaatjes zorgen ze voor lucht- en watercirculatie, waardoor de opbouw van bacteriën en schimmels wordt voorkomen en het schoonmaken wordt vergemakkelijkt.
Verstelbare draagbare hoofdwasbak:
Een zeer belangrijk hulpmiddel om het werk van verzorgers van mensen met beperkte mobiliteit te vergemakkelijken en comfort te bieden wanneer het wassen van het haar in de badkamer moeilijk is.
Dit apparaat heeft een conische vorm en is gemaakt van PVC. Het wordt direct op de wastafel geplaatst en past zich aan de nek aan met een elastische band om morsen te voorkomen en maximaal comfort te bieden.
Handgrepen en steunbeugels:
Deze zijn zowel voor extra veiligheid bij het in- en uitstappen van de douche, als voor ondersteuning bij de overgang van rolstoel naar toilet. Dit kan zowel zelfstandig als met hulp, waardoor uitglijden wordt voorkomen en meer vertrouwen wordt geboden.
Gemaakt van verschillende materialen, zoals roestvrij staal en aluminium, worden ze eenvoudig gemonteerd met verschillende bevestigingssystemen en bieden ze een breed scala aan handgrepen en opklapbare beugels als steunpunt.
Toiletverhogers:
Deze zijn ontworpen om de zithouding te vergemakkelijken bij het zitten en opstaan, en om de overgang van rolstoel naar toilet te ondersteunen.
Er zijn veel modellen beschikbaar, met en zonder armleuningen, met en zonder opklapbare poten, en met en zonder wielen, waardoor je de meest geschikte optie kunt kiezen voor elke behoefte, afhankelijk van het mobiliteitsniveau en de mogelijkheid van hulp.
Douchezitjes:
Om volledige hygiëne te vergemakkelijken, zowel in de douche als in de kamer, dankzij hun roestvrije, anti-slip en volledig wasbare structuur.
Er zijn veel verschillende modellen en materialen beschikbaar, met en zonder wielen, en zelfs voor installatie in het bad of om aan de muur te hangen, waardoor ze gemakkelijk te gebruiken zijn omdat ze lichtgewicht en opvouwbaar zijn.
Overgang van en naar de rolstoel in de badkamer
Zelfs met alle geïnstalleerde orthopedische hulpmiddelen om de badkamer aan te passen voor mensen met beperkte mobiliteit, is het belangrijk dat verzorgers de juiste techniek kennen voor de overgang van rolstoel naar toilet of een douchezitje.
Deze overgang kan complex lijken, maar het gaat meer om het bieden van maximaal comfort voor zowel de gebruiker als de verzorger.
- Til de gebruiker op: zodra de rolstoel is vergrendeld in een zijpositie naast het toilet of douchezitje, ondersteun de gebruiker stevig bij de taille, plaats de zwakkere knie van de persoon tussen de benen van de verzorger.
- Draai naar het toilet of douchezitje: met de knie van de gebruiker in deze positie, is het eenvoudiger om de rest van het lichaam richting het toilet of douchezitje te draaien.
- Zet de gebruiker langzaam neer: ondersteun altijd de gebruiker bij de kleding aan de achterkant van de taille, houd de gebruiker dicht tegen het lichaam van de verzorger; til nooit op bij de armen of oksels.
Dit is de meest eenvoudige techniek, maar het geeft de beste resultaten voor korte overgangen om mensen met beperkte mobiliteit in de badkamer te helpen.
We hebben een uitgebreid assortiment hulpmiddelen voor de badkamer en een team van deskundige orthopedische specialisten om je te adviseren over de beste manier om de badkamer aan te passen voor mensen met beperkte mobiliteit.